U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
SP: draai voorgenomen bezuiniging praktijkleren terug
Onlangs werd bekend dat het Ministerie OCW voornemens is om te bezuinigen op de bbl-leerweg. Daarnaast gaan er geruchten voor nog verdere bezuinigingen in de toekomst. Door het wegvallen van de financiering van het praktijkleren in de beroepsgerichte leerweg staan tot 40.000 leer-werkbanen per jaar –veelal in het MKB- op de tocht. “Kortzichtig, anders dan dat kan ik het niet noemen”, liet Fried Kaanen, vice-voorzitter van MKB-Nederland en voorzitter van Koninklijke Metaalunie, eerder al weten. 

 
Donderdag 5 juli stemt de Tweede Kamer over een amendement van de SP om deze voorgenomen bezuiniging voor het komende schooljaar terug te draaien. Metaalunie is dan ook blij met het amendement van SP-kamerleden Alkaya en Leijten

“Het MKB-metaal wordt onevenredig getroffen omdat daar 50% van de instroom via de bbl verloopt”, aldus Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs van Metaalunie. “De bbl leidt tot vaste banen. 85% van de bbl’er heeft na afloop van de opleiding direct een baan, tegen 40% van de bol- leerlingen. Niet voor niets investeren we zelf ook elk jaar 12 miljoen in de bbl via OOM. Het meest ironisch is nog wel dat de minister een tijdje geleden een brief naar alle ouders van vmbo-eindexamenkandidaten heeft gestuurd voor extra aandacht voor de bbl, dat het zo’n aantrekkelijke leerroute is. Ze noemt dat het bbl-offensief. Verder moet onderstreept dat dit een officiële leerroute is, leerlingen hebben nog geen startkwalificatie. Nu lijkt de minister te gaan bezuinigen op bekostiging bij de bedrijven, maar voor de scholen verandert er niets.”

Lees ook de blog: Penny wise, pound foolish

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Oude waarden
> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl