U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
NEVI: Vijf jaar onafgebroken groei
De NEVI PMI daalde in juni van 60.3 naar 60.1. Hoewel dit het laagste niveau in negen maanden was, betekende dit nog steeds een forse verbetering van bedrijfsomstandigheden. Bovendien markeerde deze maand een onafgebroken periode van groei van 5 jaar: een record.

De productie werd wederom uitgebreid, deze keer in de grootste mate in vier maanden. Het aantal nieuwe orders steeg opnieuw en de toename van de export orders was de grootste in drie maanden. De groei van de werkgelegenheid bereikte het laagste niveau in tien maanden, maar bleef relatief groot. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg voor de elfde maand op rij en de verlenging van de levertijden was de op twee na grootste ooit.

Positieve verwachtingen
De inkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau in vijf maanden. De stijging van de verkoopprijzen was echter het geringst in acht maanden, wat wijst op meer druk op de winstmarges. De verwachtingen van de producenten bleven uitermate positief, al was dit optimisme het kleinst in twintig maanden. Inkopers hadden het in juni druk en krijgen het steeds drukker. Oorzaken: leveranciers zitten vol met werk, vertragen de levering van componenten en halffabrikaten. Gevolg is dat bedrijven hun eigen planning niet halen, en moeten aanpassen. Hetgeen resulteert in extra kosten en meerwerk. Daarnaast zien inkopers de prijzen van veel grondstoffen fors stijgen. En deze ontwikkelingen zullen nog wel even aanhouden.

Dit alles blijkt uit de rapportage van de NEVI Purchasing Managers Index (PMI) van juni. Deze noteerde een score van 60.1 (mei: 60.3). De groei loopt weliswaar iets terug, maar ligt nog steeds op een hoog niveau. Een PMI waarde >50 geeft aan dat de bedrijvigheid in de industrie is toegenomen, een waarde <50 het tegenovergestelde. De vraag naar industriële producten uit binnen- en buitenland blijft onverminderd sterk. Hetgeen zich al maanden lang en ook nu in juni weer vertaalt in een sterke vraag naar technisch personeel. Maar ook in sterk oplopende hoeveelheden achterstallig werk en langere levertijden van leveranciers.

De productieomvang in de Nederlandse industrie steeg in juni in de grootste mate in vier maanden, een verdere stijging van de seizoensmatig aangepaste Productie index nadat in april het laagste punt in negen maanden bereikt werd. De bedrijven schreven deze grotere productieomvang vooral toe aan het grotere aantal ontvangen nieuwe orders. De huidige recordperiode van groei komt hiermee op tweeënzestig maanden.

Het aantal nieuwe orders dat door de Nederlandse productiebedrijven ontvangen werd, nam in juni voor de achtentwintigste maand op rij toe. Deze toename was opnieuw groter dan in april en bleef ruim boven het onderzoeksgemiddelde op lange termijn. Het aantal ontvangen nieuwe export orders in de Nederlandse productiesector steeg in juni voor de vierentwintigste achtereenvolgende maand. Deze stijging was fors en de grootste in drie maanden.

Bron: Metaalnieuws

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Oude waarden
> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl