U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Aangepaste Klimaatwet biedt perspectief
Net als MKB-Nederland en VNO-NCW vindt ook Koninklijke Metaalunie dat de voorgestelde wijzigingen voor de nieuwe Klimaatwet in combinatie met het te sluiten Klimaatakkoord en faciliterend overheidsbeleid kan zorgen dat Nederland op een slimme wijze CO2-neutraal wordt. 

“Metaalunie gaat het nieuwe wetsvoorstel nader bestuderen, maar is, net als de andere werkgeversorganisaties, in ieder geval verheugd dat het wetsvoorstel is aangepast ten opzichte van een eerdere versie’, vindt Gerard Wyfker, beleidssecretaris Milieu en Energie van Metaalunie. 'Het vorige voorstel was veel te rigide. Dat werkt averechts. Deze nieuwe wet lijkt nu een prima kapstok te zijn voor verder decentraal in te vullen programma’s via het Klimaatakkoord. Ook regelt de wet dat we goed gaan monitoren of we op schema liggen. Dat moet alleen op de jaarlijkse Klimaatdag niet leiden tot kortetermijnpolitiek. Alle partijen moeten het oog op de lange termijn resultaten gericht houden', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Het is goed dat bedrijven nu qua CO2-doelstellingen langjarige zekerheid krijgen met deze wet. Dat is belangrijk voor de miljardeninvesteringen die gedaan moeten worden voor de overgang van een fossiele naar groene economie', aldus de ondernemingsorganisaties. 

“Het MKB-metaal heeft altijd erkend voorop gelopen bij energiebesparing en - verduurzaming ondanks uiterst bescheiden verbruik, als onderdeel nationale consumptie. De maakindustrie is onmisbaar bij de productie van duurzame opwektechnieken, waarvan de binnenlandse productie ook nog eens extra duurzaam is door energie-efficiency en nauwelijks transport, en bovendien bijdraagt aan het behoud van de innovatieve maakindustrie in Nederland”, aldus Wyfker.

De parlementaire behandeling zal naar verwachting na het zomerreces starten.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Samen in Europa
> Lees meer.