U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Technologische industrie groeit verder door na topjaar 2017
Na een ongekend goed 2017 (productiegroei +10%) groeit de technologische industrie in 2018 verder door, zij het in een lager tempo (+4%). De hightechindustrie (+4%) en automotive industrie (+7%) zijn ook in 2018 de aanjagers van de groei.

Groei vlakt wat af, internationale onzekerheden nemen toe
Met een productie van circa € 122 miljard en een aandeel van circa 40% is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De groei in 2017 was met 10% ongekend. Nog altijd zijn orderboeken goed gevuld, maar de productiegroei vlakt wat af en dat is te zien in alle branches binnen de sector (zie grafiek). Vertrouwen van inkoopmanagers in de eurozone neemt al maanden af. De handelsperikelen tussen de VS en EU zijn daarnaast nog altijd niet opgelost, waarbij heffingen op staal en aluminium de basismetaal in Nederland zullen raken. Daarnaast suddert ook nog het handelsconflict tussen de VS en China. Bij verdere escalatie zal dit indirect ook de Nederlandse industrie raken.

Ook personeelstekort drukt groei
Dat de groei afvlakt komt niet alleen door de vraagzijde. Het blijft knellen aan de aanbodkant, vooral waar het gaat om beschikbaarheid van personeel. Sommige bedrijven kunnen sneller groeien als er voldoende geschikt personeel voor handen is. Vooral in de automotive industrie, metaal en hightechindustrie geven bedrijven aan dat een tekort aan personeel hun groei belemmert (zie grafiek).Groei metaalsector blijft achter bij rest van de technologische industrie
In het kielzog van de automotive- en hightechindustrie groeit ook de toeleverende sector. De metaalsector groeit naar verwachting met 2% in 2018 na een toename van 3% in 2017. De productiegroei in de metaalsector als geheel is al jaren niet uitbundig. Zich minder ontwikkelende afzetmarkten, zoals de olie- en gassector, hebben de groei gedrukt en bovendien zijn eindfabrikanten steeds meer halffabricaten uit het buitenland gaan halen.

Rubber- en kunststof houdt hoog groeitempo vast
De rubber- en kunststofindustrie groeit sinds 2013 in rap tempo. Ook in deze sector zwakt de groei in 2018 naar verwachting iets af, maar blijft met ruim 4% over het hele jaar fors. Hiermee weet de sector haar productie in vijf jaar tijd met ruim 20% te verhogen. Kunststoffen blijven een groeimarkt in de hightech en auto-industrie en bovendien is de sector een belangrijke leverancier van verpakkingen aan de stabiel groeiende voedingsindustrie.


Bron: ING

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Begin of einde pensioendiscussie?
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl