U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afgelopen maandag is Techniekpact 2.0 gelanceerd op een mooie bijeenkomst op het TT circuit in Assen. Het landsdeel Noord was gastheer en zette een inspirerend jaarevent neer, met veel aandacht voor lokale opleidingsinitiatieven. Na vijf jaar trekken aan techniekpact zijn er goede resultaten bereikt, maar is er nog steeds ruimte voor verbetering. De aandacht voor technisch opgeleide medewerkers is actueler dan ooit.

Als je naar de resultaten kijkt (zie www.techniekpactmonitor.nl), dan valt op dat de instroom op de universiteiten stevig is gegroeid, dat het hbo ook in de lift zit, maar dat het mbo en met name het vmbo nog niet op het gewenste niveau zijn. Dat is ontzettend zorgelijk. Als maakindustrie hebben we technici op alle niveaus nodig. We moeten dingen bedenken, ontwerpen, maar vooral ook maken en assembleren. Daar zit de kracht van de Nederlandse maakindustrie en dat moeten we koesteren.

Ik ben daarom blij met de vernieuwde opzet van Techniekpact, met een sterke focus op vier speerpunten en een ontzettende ‘drive’ om initiatieven te versnellen. De speerpunten gaan over het vergroten van de instroom in techniek, het vergroten van de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het onderwijs, het bevorderen van een leven lang ontwikkelen in de techniek en het aanpakken van het docententekort. Op deze vier punten moeten echt stappen vooruit gezet worden om techniekonderwijs op het goede niveau te brengen, in kwantiteit én kwaliteit.

Bij dit alles speelt imago ook een grote rol. Het imago van techniek wordt steeds beter. Digitalisering helpt hier natuurlijk bij. Toch moeten we oppassen om alleen te focussen op ICT en het bedenken van allerlei slimme software. Techniek is niet alleen het bedenken van dingen, maar ook het maken van dingen en daar zijn we in Nederland ook goed in. Dat moeten we keer op keer voor het voetlicht brengen. Helpt u ook mee om deze boodschap hartstochtelijk te verkondigen?

 

Jos Kleiboer
Directeur Beleid


Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl