U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Ton Heerts: "Scholen worden bedrijven en bedrijven worden scholen"
Technisch geschoolde mbo’ers vinden in het MKB-metaal zonder moeite een volwaardige goedbetaalde baan. Maar al liggen de banen voor het oprapen, dat geldt niet voor de vakmensen die ze moeten vervullen. “En dat tekort gaat het mbo in zijn eentje ook niet oplossen”, voorspelt Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie in Metaal & Techniek van mei jl. “De uitstroom vanuit het mbo gaat de komende jaren zelfs met een vijfde krimpen en in sommige steden met meer. Dat is een enorme uitdaging. Maar één ding is zeker: niemand lost dit in kwantitatieve zin op. Ook het mbo niet”, vindt hij.

Volgens Heerts staat het mbo er goed voor. “En het zal altijd mee-ademen met de ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Dat betekent dat scholen steeds meer bedrijven worden en bedrijven steeds meer scholen. In het kader van de permanente leercultuur zal een leven lang ontwikkelen dus ook steeds meer een joint operation zijn. Zonder dat je aan elkaars verantwoordelijkheden komt als het gaat om het publiek bekostigde vormende onderwijs. Het mbo wordt ook steeds beter en het aanpassingsvermogen groeit. We beseffen steeds beter, zowel aan de kant van het bedrijfsleven als die van het onderwijs, dat het allang niet meer is van ‘eigen toko eerst’. Mbo en bedrijfsleven vormen een netwerk dat meebeweegt met maatschappelijke ontwikkelingen, evolueert en innoveert. Dat houdt niet meer op. Ik durf te voorspellen dat er in 2025 geen mbo-school meer is waar het regionale bedrijfsleven geen stevige invloed heeft”, aldus Heerts in Metaal & Techniek, uitgave Koninklijke Metaalunie.

> Lees het interview in Metaal & Techniek.

 

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Begin of einde pensioendiscussie?
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl