U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Mkb profiteert van innovatieregeling WBSO, maar het kan beter
21.265 Nederlandse ondernemers - waarvan 97% mkb’er is – haalden afgelopen jaar een voordeel van bijna 1,2 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Via deze regeling kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en kunnen ideeën sneller worden ontwikkeld tot succesvolle producten en diensten. Deze resultaten staan in de jaarrapportage 2017 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag heeft gepubliceerd.

Volgens de staatssecretaris hebben Nederlandse bedrijven in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil gehouden. Dat is belangrijk, omdat de sterke economische groei ervoor zorgt dat bedrijven zich vooral moeten richten op de toenemende vraag en productie. Onderzoek en ontwikkeling blijft de basis voor de internationale concurrentiepositie.

Echter, de WBSO is gericht op innovatie van fysieke productieprocessen en laat geen ruimte voor ontwikkeling van methoden en organisatiewijzen. Onlangs pleitte Koninklijke Metaalunie voor een stimuleringsbeleid waarmee de mkb-maakindustrie ondersteund wordt bij complexe en risicovolle (productie)procesinnovaties. Hierdoor kunnen Nederlandse mkb-ondernemers beter inspelen op de digitale toekomst, zijn Nederlandse hightech- en toeleverketens op hun taak berekend en blijft de Nederlandse maakindustrie concurrentiekrachtig. Dit zijn de voornaamste conclusies uit het rapport ‘Slimmer produceren moet je stimuleren’ dat Berenschot in opdracht van Metaalunie heeft opgesteld. Het rapport is tijdens de Hannover Messe overhandigd aan staatssecretaris Keijzer.

In het rapport stelt Metaalunie dat de huidige stimuleringsmaatregelen, waaronder de eerder beschreven WBSO, niet aansluiten op de behoefte aan ondersteuning bij complexe en risicovolle procesinnovaties. Met name het gebrek aan makkelijk toe te passen individuele ondersteuning is voor de mkb-bedrijven een gemis en heeft een enorme impact op de Nederlandse economie. “Want als mkb-bedrijven niet mee kunnen met de toenemende vraag naar meer flexibiliteit, snellere levertijden en digitalisering, zullen partijen in de keten op zoek gaan naar buitenlandse partners en toeleveranciers die wel mee kunnen. Ondernemers die niet proactief investeren in het state-of-the-art maken van hun productieprocessen kunnen al op korte termijn niet meer meedoen in voortbrengingsketens waarvan zij deel uitmaken. Met alle gevolgen van dien voor de Nederlandse economie”, aldus Metaalunievoorzitter Fried Kaanen.

> Download het rapport ‘Slimmer produceren moet je stimuleren’

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Begin of einde pensioendiscussie?
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl