U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De laatste tijd verschijnt er steeds meer nieuws dat donkere wolken laat verschijnen aan de economisch heldere hemel. Het meest duidelijke voorbeeld zijn de volstrekt onwenselijke importheffingen, die de Verenigde Staten eenzijdig leggen op staal en aluminium. Daarnaast zorgt ook de installatie van een nieuwe Italiaanse regering voor druk op de euro en de stabiliteit in Europa. Zaken om goed in de gaten te houden de komende periode.

De staal- en aluminiumheffingen van de VS zijn protectionistisch en hebben een negatieve invloed op de vrijhandel. In eerste instantie worden de producenten en grote handelaren direct geraakt, maar op termijn kan dit doorwerken naar de hele keten van metaalverwerkende bedrijven. De importheffingen zorgen dat er een verschuiving van deze materialen in de wereldhandel plaatsvindt. Dit zorgt waarschijnlijk voor extra grondstoffenstromen naar Europa, waardoor hier een verstorende druk op de prijzen ontstaat. Daarnaast zal Europa ook genoodzaakt zijn om zelf maatregelen te nemen. Ook dat verstoort de handel. Dan ontstaat het risico dat de handelsoorlog zich verplaatst van materialen naar producten en dát raakt de Nederlandse maakindustrie direct. Een afgeleid effect kan zijn dat importheffingen op benodigde productiemiddelen, bijvoorbeeld robots, de productie in Nederland duurder maakt. Simpelweg omdat de verkrijgbaarheid moeilijker wordt of de prijs toeneemt.

Ook de installatie van een populistische regering in Italië leidt tot onrust op de financiële markten en zet de samenwerking in Europa onder druk. Hoe dit gaat uitpakken is onzeker, want er is nog niets gebeurd. Wat wel duidelijk is, is dat er de komende periode felle discussies over de Europese markt zullen worden gevoerd. Na alle onrust en onzekerheid naar aanleiding van de Brexit, lijkt er een tweede bron van onrust bij te komen.

Maar wat er ook precies gaat gebeuren, het leidt tot toenemende onzekerheid en dat is niet goed voor de economische groei. We hebben baat bij een open en transparante markt, gebaseerd op eerlijke concurrentie. Die staat onder druk. De discussie gaat nu over een beperkt aantal importheffingen, maar omdat alles met alles samenhangt kan het grote effecten hebben, die leiden tot grote onzekerheid.

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Samen in Europa
> Lees meer.