U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Vertrouwen producenten positiever
Na twee dalingen op rij, is het producentenvertrouwen weer toegenomen. Het producentenvertrouwen ging van 8,2 in april naar 9,8 in mei, maakt het CBS bekend. Dat is de op twee na hoogste waarde ooit. Producenten waren in mei vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder.

Producenten in de industrie waren in mei positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Hun oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook. Ze waren echter negatiever over de voorraden gereed product. Voor eerst in ruim een jaar zijn niet alle deelindicatoren positief. Zo is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

De andere twee deelindicatoren blijven op een hoog niveau. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.

Al meer dan een jaar zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in mei het meest positief. Ook in de transportmiddelenindustrie zijn de ondernemers bovengemiddeld positief.De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 3,5 procent hoger dan in maart 2017. De stijging is kleiner dan in februari. Al tweeënhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de farmaceutische industrie groeide in maart 2018 opnieuw het sterkst.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse producenten (Ifo-index) was in mei nagenoeg even hoog als in april. Daarmee stabiliseert de indicator na drie dalingen op rij in de voorgaande maanden. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in maart ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie ruim 1 procent hoger in april
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april 1,1 procent hoger dan in april 2017, meldt het CBS. De prijsstijging is wat groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 0,6 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in april ruim 11 procent duurder dan in april 2017. Een maand eerder was er een prijsstijging van bijna 4 procent. Net als in de aardolie-industrie was de prijsstijging van de metaalproducten- en de auto-industrie groter dan de gemiddelde stijging in de industrie. Ook de prijzen van de kunststof- en rubberindustrie en van de machine-industrie waren hoger dan een jaar eerder. De prijzen in de elektrotechnische en voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder. Dat gold ook voor de gemiddelde prijzen van de bedrijfsklasse reparatie en installatie van machines.

Vergeleken met maart zijn de afzetprijzen van de industrie in april met 0,8 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,8 procent en op de buitenlandse met 0,7 procent.


 

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Begin of einde pensioendiscussie?
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl