U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Rondetafelbijeenkomst Brexit: Beter voorbereid door nu al slim voor te sorteren
Wat de Brexit na maart 2019 voor ondernemers gaat betekenen is nog volstrekt onduidelijk, maar toch zijn er manieren waarop mkb-bedrijven zich kunnen voorbereiden. Dat kwam naar voren tijdens de ronde tafel bijeenkomst Brexit die MKB-Nederland en Koninklijke Metaalunie vorige week gezamenlijk organiseerden in Nieuwegein.

Zo’n 15 aanwezigen bespraken de mogelijke impact die een ‘harde Brexit’ kan hebben en de manieren om daar straks en nu al antwoorden op te verzinnen. “Van de huidige onzekerheid word je gek als je niet oppast”, aldus een van de aanwezige ondernemers.

Deskundigen van MKB-Nederland, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Nederlands Britse Kamer van Koophandel schetsten hoe de politieke uitkomst van de Brexit-onderhandelingen de komende jaren ondernemers kunnen raken. Naast fiscale gevolgen, veel meer papierwerk en aanpassingen aan de eigen organisatie, kan de Brexit nog grotere consequenties hebben, waarschuwde MKB-Nederland directeur Leendert-Jan Visser. “Duidelijk is dat we maar beter rekening kunnen houden met een harde Brexit.”

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt hard om de ‘landing’ zo zacht mogelijk te laten verlopen, zei het aanwezige lid van het Brexit-team van het ministerie. “De onduidelijkheid over hoe de Brexit gaat verlopen zal echter nog een tijd kunnen duren, en zelfs op het laatste moment kunnen overgangsafspraken straks nog wijzigen.”
Een geschatte groep van zo’n 35.000 mkb-bedrijven zal de grootste gevolgen ondernemen, omdat zij enkel internationaal actief zijn binnen de Europese Unie. Organisaties die ook al met landen daarbuiten zakendoen, zijn beter ingericht op de eisen die dat aan je organisatie stelt.

Belangrijkste tip was dan ook te zorgen dat je als ondernemer in beeld krijgt welke kritische keuzes straks, als er wél meer duidelijkheid is, snel genomen moeten worden. Denk na over hoe je organisatie straks wellicht anders hierop ingericht moet worden, wat nodig is om straks op veel terreinen aanvragen te doen of certificeringen te verkrijgen.

Maar ook of de risico’s aanvaardbaar zijn voor jou als de handel met het VK stokt of uiteindelijk zelfs stopt. Hoe kwetsbaar ben je, hoe zit het met huidige contracten en voorwaarden en waar zitten je kansen als deze markt voor jou mocht wegvallen?
Volgens Leendert-Jan Visser, die de bijeenkomst voorzat, doen ondernemers er verstandig aan actiever te worden en regelmatig specifieke bronnen te raadplegen. “Door je nú zo goed mogelijk te informeren over de terreinen die straks wellicht geraakt kunnen worden, kun je beter uit de startblokken komen zodra de mist eindelijk is weggetrokken.”

Meer weten? Kijk op www.hulpbijbrexit.nl of www.brexitloket.nl of aanmelden op de Brexit-nieuwsbrief van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Begin of einde pensioendiscussie?
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl