U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Dat is toch niet meer van deze tijd! Gisterochtend luisterde ik in de auto op weg naar kantoor naar de radio. Zoals vaak is het vooral achtergrondgeluid. Maar opeens registreerde ik deze dooddoener weer. Ik weet niet eens meer wat het onderwerp was, maar de verslaggever was duidelijk: het was toch niet meer van deze tijd dat …. Steeds vaker hoor en zie je dit in de media opduiken en ik heb veelal het gevoel dat de kreet vooral gebruikt wordt wanneer we geen inhoudelijke argumenten meer hebben. Wat ben jij ouderwets, zeiden we vroeger wanneer we het niet meer konden winnen op argumenten.

Al rijdend gingen mijn gedachten terug naar het afgelopen weekend. Genietend van het mooie weer heb ik vrijdag en zaterdag een bezoek gebracht aan de Internationale Smedendagen in Landgraaf. Zoals bekend is Metaalunie ooit in 1903 opgericht als Bond van Smidspatronen. In het edele smedenvak liggen dus onze roots. Zo’n 115 jaar geleden, dus duidelijk niet meer van deze tijd zou je zeggen, als je mee gaat in deze populaire trend.

Niets is minder waar. Een groot aantal sier- en kunstsmeden uit heel Europa kwam die dagen bijeen op Slot Schaesberg in Landgraaf. Je zag ze rond de vuren druk met elkaar overleggen over de werkstukken en de verschillende technieken. Zoals gebruikelijk werd er gewerkt aan het smeden van een gezamenlijk (kunst)object. Ditmaal een schitterende vuurkorf, muurankers en gereedschap. Al het gemaakte werk werd zaterdag aan het eind van de dag door de voorzitter van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK), de organisator van de jaarlijkse smedendagen, overhandigd aan de Stichting Landgoed Slot Schaesberg en zal gebruikt worden bij de herbouwplannen van het slot en de hoeve. De herbouw zal op zo ambachtelijk mogelijke wijze tot stand komen en tevens dienen als een leerproject. Een mooi initiatief waar het NGK graag aan mee werkt.
Scholieren van verschillende opleidingen deden zaterdag mee aan een smeedwedstrijd. Het was mooi om te zien hoe deze aankomende vakmensen al zeer kritisch over hun eigen werk oordelen. Dat is de basis van het goed leren van het vak.

Deze twee dagen gaven een mooi beeld van het oeroude, maar springlevende smeedvak. Als je op enige afstand ernaar kijkt zie je vakmanschap, gecombineerd met internationale samenwerking, kennisuitwisseling, aandacht voor het opleiden van jonge mensen en vooral ook veel enthousiasme. Het waren mooie dagen en het is een mooi voorbeeld hoe vernieuwend ook dit vak nog steeds is. Je moet gewoon een beetje met de tijd meegaan.

 

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Begin of einde pensioendiscussie?
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl