U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans zorgt niet voor verbetering
Koninklijke Metaalunie is van mening dat het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) niet helpt om de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren. Metaalunie zegt dit in reactie op het conceptwetsvoorstel via een internet consultatie.

Volgens het Kabinet is de balans tussen vaste en flexibele contracten verstoord en moet de WAB hier verbetering in brengen. Met het wetsvoorstel maakt het Kabinet daarom het aangaan van tijdelijke en flexibele contracten duurder.

Volgens Metaalunie is het wetsvoorstel is gebaseerd op achterhaalde beelden over de arbeidsmarkt, waarbij een goede analyse van de toekomst van de arbeidsmarkt ontbreekt. De komende jaren wordt gezien de economische groei een toenemende krapte op de arbeidsmarkt voorzien. Beschikbaarheid van goed gekwalificeerd personeel is noodzakelijk om de economische groei verder te ondersteunen. Werkgevers staan hierbij voor een wezenlijke uitdaging, waarbij de concurrentiepositie van de BV Nederland in het geding is.

Het kabinet wil de sectorpremies WW afschaffen en daarvoor een WW-premie in de plaats stellen voor alle sectoren, maar de WW-premie voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd zullen daarbij minimaal 5% punten duurder worden. Dit is onaanvaardbaar.

Metaalunie was blij met het voorstel dat ontslag mogelijk wordt in geval van een combinatie van omstandigheden. Het voordeel van het voorstel wordt teniet gedaan doordat er een transitievergoeding komt die anderhalf keer zo hoog is als de gebruikelijke transitievergoeding.

Daarnaast heeft Metaalunie er grote moeite mee dat de transitievergoeding vanaf dag één wordt opgebouwd. Naar onze mening komt hierdoor vanaf dag één een extra rem op het aannemen van personeel. (Voor een integrale reactie verwijzen wij u naar de bijlage hieronder.)

Metaalunie meent dat het wetsvoorstel geen oplossing biedt voor deze problemen op de arbeidsmarkt. Integendeel, de kosten verbonden aan arbeid worden vergroot. Met de invoering van deze wet zullen nieuwe knelpunten ontstaan waar in onze ogen vooral kleine en middelgrote werkgevers en hun werknemers de dupe van worden en waarvoor weer reparatie noodzakelijk zal zijn aldus Metaalunie.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

2019 ontharden?
> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl