U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, heeft het MKB tot haar hoofdprioriteit bestempeld. Als Koninklijke Metaalunie zijn we daar natuurlijk blij mee. Uiteindelijk is veruit het overgrote deel (ruim 99%) van de bedrijven in Nederland MKB. Dat verdient aandacht, méér aandacht.

Het ministerie van EZK wil het brede MKB versterken en organiseren daarom consultatiegesprekken met ondernemers om input te verzamelen voor het ‘actieplan MKB’. Tijdens deze gesprekken hebben wij onze suggesties ingebracht. Wat ons betreft staan er drie punten centraal.

Om te beginnen draait het in de maakindustrie om slim produceren. Voor ons is procesinnovatie, naast productinnovatie, heel belangrijk. Het recent in opdracht van Metaalunie geschreven Berenschot-rapport draagt dan ook de uitdagende naam ‘Slimmer produceren moet je stimuleren’. Wij pleiten daarom voor een effectieve en MKB vriendelijke stimuleringsregeling op het vlak van smart manufacturing.

Als tweede punt staat goed techniekonderwijs op de agenda. Om als maakindustrie verder te kunnen groeien zijn voldoende en goed opgeleide technische medewerkers nodig. Naast het enthousiasmeren van leerlingen voor techniek is vooral een goede technische opleidingsinfrastructuur noodzakelijk. Overal in Nederland moet een goede technische opleiding bereikbaar zijn.

Als derde punt staat de aanpak van regeldruk op de actielijst. Heel veel regelgeving pakt disproportioneel zwaar uit voor juist de MKB bedrijven in Nederland. Het in het regeerakkoord opgenomen plan om een goede MKB Toets op te zetten verdient een goede uitwerking. Wij werken daar als Metaalunie graag aan mee. Want onze slogan is niet voor niets al jaren, als het MKB regelgeving makkelijk kan naleven, dan kan het grootbedrijf dat ook. En onze ervaring is dat het omgekeerd niet zo is!

Met deze drie suggesties aan de staatssecretaris van EZK denken wij een goede bijdrage te leveren aan het MKB actieplan. Het is nu aan de daadkracht van politiek Den Haag om het MKB echt centraal te zetten en de ruggengraat van het Nederlandse bedrijfsleven het duwtje in de rug te geven wat zij verdient.

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl