U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nadruk op woningen verdrijft maakindustrie uit de stad
Door de nadruk te leggen op bestrijding van het woningtekort, komt in steeds meer steden de maakindustrie in de knel. Terwijl die juist een belangrijke motor is voor regionale banengroei. Kennis- en netwerkorganisatie Platform31 start daarom met gemeenten een onderzoek hoe bedrijven beter kunnen worden gefaciliteerd.

Uit het onderzoek Nederland compleet van vastgoedexpert Cushman & Wakefield bleek dat vorig jaar een recordhoeveelheid van 4,5 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte in gebruik is genomen. Verdere groei lijkt nu stuk te lopen op beschikbare locaties. De leegstand aan bedrijfsruimte daalde vorig jaar met bijna een vijfde tot 2,8 procent. Op het platteland zijn volgens de onderzoekers nog genoeg bedrijfslocaties beschikbaar, maar in de steden ontstaan tekorten.

Platform31 constateert dat vooral de ‘nieuwe maakindustrie’ het in de steden daardoor moeilijk heeft: schone, geen vervuiling veroorzakende bedrijven en bedrijfjes die zich liever in een woongebied willen vestigen dan op een bedrijventerrein. Veel steden richten zich nu eenzijdig op woningbouw, daardoor is er op potentiële woonlocaties weinig ruimte voor de nieuwe maakindustrie. Ook door het hanteren van verouderde milieulabels door gemeenten worden ‘schone’ bedrijven volgens haar nogal eens ten onrechte tot een bedrijventerrein veroordeeld.

Diverse gemeenten zich de afgelopen tijd tot Platform31 gericht met de vraag hoe ze de nieuwe maakindustrie beter kunnen faciliteren. De organisatie is daarom een onderzoek begonnen naar welke beleidsmaatregelen en vormen van samenwerking de ontwikkeling van de maakindustrie binnen stedelijk gebied kunnen versterken. Ook kan het creëren van nieuwe productieplaatsen in de stad bijdragen aan een levendiger straatbeeld.

Metaalunie kan niet anders dan constateren dat Platform 31 hier terecht aandacht voor vraagt. “Ook dit past volledig in onze lobby met betrekking tot oprukkende woningbouw”, aldus Derk Jan Meijer, beleidssecretaris bouwen en ruimtelijke ontwikkeling.

Lees ook 'Stuwende bedrijven worden de regio uitgejaagd'

Bron: Binnenlands Bestuur

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

2019 ontharden?
> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl