U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afgelopen week vonden de ESEF en de Technishow plaats, twee toonaangevende beurzen voor de Nederlandse maakindustrie. Als ik naar de bezoekersaantallen en waardering voor de beurs kijk, dan was het een hele goede beurs. De stemming was goed, er was volop nieuwsgierigheid en de investeringsbereidheid was weer stevig. Een ontzettend goed teken.

Het is iedere twee jaar een feest om de Nederlandse maakindustrie in volle glorie in de Jaarbeurs in Utrecht in actie te zien. Lopend over de beurs ben ik telkens weer onder de indruk van de kracht van onze maakbedrijven. Als ik met relaties rondloop, zeker die wat verder van de werkvloer afstaan, dan valt het me op hoe deze relaties verbaast rondkijken naar al dat moois. Moderne producten, moderne machines en enthousiaste standhouders, een heel ander beeld dan van de industrie werd verwacht. 

En toch vraag ik mij af of een beurs op deze manier toekomst heeft. Het gevoel blijft knagen dat het nog beter kan. De ESEF en de Technishow zijn twee aparte beurzen, met aparte ingangen. Wellicht is het publiek ook anders, of heeft het publiek andere interesses, maar zoals de bedrijven in de keten steeds meer met elkaar verbonden raken, zou de beurs ook meer met elkaar verbonden kunnen worden. Daar is volgens mij nog heel veel winst te behalen. Een tweede punt betreft vooral de ESEF. Bezoekers willen op een beurs steeds meer beleving zien. Een statische beurs is gewoonweg minder aantrekkelijk. Het lezingenprogramma probeert daar inhoud aan toe te voegen, maar het blijft lastig om daar bezoekers mee te trekken. Meer beweging, meer beleving zou wellicht meer bezoekers kunnen trekken. Laat niet alleen het product zien wat je maakt, maar ook hoe je het maakt, met welke moderne machines, of voor welke toepassingen. Ik zag een ondernemer die bezoekers de mogelijkheid bood om door zijn bedrijf te lopen of in een machine te kijken met een virtual reality bril, heel creatief! Volgens mij voegen dit soort activiteiten iets toe aan de beurs.

Het was een goede week met twee succesvolle vakbeurzen. Laten we door creatief na te denken over de vorm en inhoud zorgen dat er over twee jaar weer een succesvolle vakbeurs staat. Dat verdient de #maakindustrie!


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Begin of einde pensioendiscussie?
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl