U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
ABN Amro: exportmarkt industrie groeit, maar wie gaat het maken?
‘De meeste vertrouwensbarometers schetsen een positief beeld, de wereldeconomie wint aan kracht en de wereldhandel groeit stevig door. Dat is een goede basis en daar profiteert de Nederlandse industrie van. De sector is van oudsher sterk op de export gericht. Groei zal ook de komende jaren vooral over de grens te vinden zijn. De exporterende industriële branches, vooral die de weg naar marktgebieden buiten de eurozone weten te vinden, zien hun productie sterker toenemen dan branches die de nadruk leggen op Nederland en/of de eurozone. Dit zorgt ervoor dat het buitenland steeds meer in de belangstelling komt te staan van ondernemers die nog weinig of niet op de exportmarkt actief zijn’, aldus de ABN Amro in haar sectorprognoses 2018/2019 over de industrie. De bank beaamt dat dat een goede trend is: ‘Want daar zit de groei. Branches die voor hun bedrijvigheid vooral afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag (met name de bouwgerelateerde vraag), zien weliswaar de vraag aantrekken, maar het tempo van deze groei ligt lager. Maar… wie gaat het maken?’

Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 17% van de ondernemers wordt belemmerd in hun groei door personeelstekort. In de IT, zakelijke dienstverlening, transport en bouw is dit percentage fors hoger. Ook Metaalunie luidde in december de noodklok. Toen zei Metaalunievoorzitter Fried Kaanen dat het personeelstekort een rem kan worden op de economische groei. "We komen nu extra handen te kort om het vele werk aan te kunnen. Terwijl steeds kortere levertijden worden gevraagd, kunnen we daar straks niet meer aan voldoen. Dat werkt stagnerend”.

Uit de Economische Barometer voor het MKB-metaal over het afgelopen kwartaal geven weer iets meer bedrijven aan op zoek te zijn naar nieuw personeel. Op dit moment heeft bijna de helft van de bedrijven tenminste een vacature openstaan. Gemiddeld hebben deze bedrijven voor 4,3% van hun personeelsbestand vacatures open staan. Onder de verspanende bedrijven, de machinebouwers en de metaalwarenbedrijven hebben zes van de tien bedrijven tenminste een vacature openstaan. Veel sectoren binnen het MKB-metaal verwachten niet dat ze alle uitstaande vacatures het komende halfjaar kunnen invullen.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl