U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Eerste MKB Knowledge Deal ondertekend

Koninklijke Metaalunie voorzitter Fried Kaanen, voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen en Paul de Krom, bestuursvoorzitter TNO hebben gezamenlijk de eerst MKB Knowledge Deal ondertekend. In deze deal spreken TNO en Metaalunie samen af om te komen tot kennisuitwisseling op concrete onderwerpen. “Om concurrerend te blijven, moeten mkb-bedrijven innoveren. Daarvoor is kennis nodig. Om die kennis beter te ontsluiten naar het mkb-bedrijf heeft Metaalunie de MKB Knowledge Deal ontwikkeld”, zei Kaanen tijdens de ondertekening.

De MKB Knowledge Deal is ook ontstaan vanwege de mindere ervaringen met eerder overheidsinstrumenten waarin dit beoogd werd. De ondertekenaars van deze Deal sporen de overheid aan om de handschoen op te pakken. “Nederland is kampioen kennisontwikkeling, maar de toepassing van die kennis in het mkb kan en moet nog veel beter. Het is goed dat het vraagstuk van kennisverspreiding nu door het georganiseerd bedrijfsleven samen met TNO wordt opgepakt met de Knowledge Deals. MKB-Nederland gaat graag met de staatssecretaris Keijzer van EZK in gesprek over hoe de overheid dit soort initiatieven verder kan versnellen”, aldus Van Straalen. Kaanen: “Het commitment dat hieruit spreekt om het mkb, toch de motor waarop onze industrie draait, in staat te stellen te innoveren in product maar vooral ook in proces zou de sector enorm kunnen boosten.” “En het mooie is dat het nieuwe instrumentarium niet is voorbehouden voor Metaalunieleden maar het kan en mag worden gebruikt door ieder mkb-bedrijf”, vult De Krom aan.

In haar IndustrieVisie legt Metaalunie ook nadruk op innovatiestimulering. “De deal met TNO sluit hier naadloos op aan. Nieuwe technologieën moeten hun toepassing vinden in de mkb-maakbedrijven”, vindt Kaanen. “Het doel is te komen tot procesinnovatie en productiviteitsverbetering. Om groei te kunnen blijven realiseren, met een op termijn steeds groter tekort aan geschoold personeel, moeten de mkb-maakbedrijven de productiviteit verhogen en onder andere door procesinnovatie de verdiencapaciteit zien te behouden.”

MKB Knowledge Deals zijn concrete afgebakende projecten waarin het onderwerp door de dealpartners wordt overeengekomen en waarvoor concrete resultaatafspraken gemaakt kunnen worden. Belangrijk is hierbij dat alle partners deelnemen volgens de afspraken die in de deal worden gemaakt. In de nu ondertekende Deal worden specifiek Metaalunieleden gezocht bij specifieke onderwerpen die gezamenlijk met TNO een vorm van een haalbaarheidsstudie doen. TNO levert daarbij uren en kennis en de Metaalunieleden een kleine bijdrage die wordt aangevuld vanuit Metaalunie zelf. Metaalunie is met andere kennisdragers bezig de mogelijkheid aan het verkennen voor meer deals. Hierbij wordt vooral gekeken naar hogescholen en (technische) universiteiten. “We willen voorkomen dat er kennis in Nederland wordt ontwikkeld om vervolgens het op de plank te laten liggen.”, aldus Kaanen.

Ondertekening MKB Knowledge Deal. V.l.n.r. Michaël van Straalen, Paul de Krom en Fried Kaanen.

Meer weten? Mail Peter van de Mars, mars@metaalunie.nl

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl