U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De techniekschool moet terugkeren om het tekort aan vakmensen tegen te gaan. Fried Kaanen, voorzitter van Koninklijke Metaalunie, laat dat weten in De Telegraaf. Volgens Kaanen zijn er veel initiatieven vanuit het onderwijs, maar zijn die niet landelijk dekkend, waardoor veel talent onbenut blijft.

Het MKB-metaal springt om nieuwe vakmensen. Jos Kleiboer, directeur beleid, laat in hetzelfde artikel weten dat veel mkb-bedrijven tijdens de crisis besloten hebben om hun personeel te behouden en verder op te leiden. Dit geeft aan dat het MKB metaal een aantrekkelijke sector is, met aandacht voor haar vakmensen. Volgens hem is de basis in het MKB-metaal daarmee behouden. “Maar nu het economisch herstel doorzet zijn er ook in onze sector meer vakmensen nodig.”

De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven moet daarom veel beter. Techniekopleidingen worden te weinig bekostigd, zeker ten opzichte van andere, minder dure opleidingen, daar moet de overheid wat aan doen. Omdat veel scholen niet in staat zijn om bijvoorbeeld machines aan te schaffen is samenwerking met het bedrijfsleven van essentieel belang.

Trekken aan vakmensen
Een tekort aan vakmensen zorgt voor concurrentie tussen verschillende sectoren in ons land. Bedrijven proberen weer elkaars personeel weg te kapen. Een rondgang met De Telegraaf langs enkele MKB-metaalbedrijven in West-Brabant leert dat mkb-ondernemers moeite hebben met het vinden van geschikte mensen, terwijl het personeelsbestand veroudert. Daar komt bij dat de in- en doorstroom vanuit het vmbo niet goed genoeg is. Daardoor is er nauwelijks nieuwe aanwas van technisch personeel richting het middelbaar beroepsonderwijs. Metaalunie pleit ervoor om de gehele infrastructuur in het onderwijs, en dan vooral in het vmbo, flink onder de loep te nemen.


Bron: De Telegraaf

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Ruimte voor het mkb
> Lees meer.

Contact

030 6053344                                   
info@metaalunie.nl