U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Bovengemiddelde economische groei Eindhoven

Het bbp van de gemeente Eindhoven groeide in 2016 met 3,6 procent. De Eindhovense economie groeide daarmee sterker dan de Nederlandse. Ook was de groei groter dan die van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (de G4). Vooral de industrie droeg hieraan bij. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek van het CBS Urban Data Center Eindhoven.

De bruto toegevoegde waarde van Eindhoven, oftewel alles wat binnen de gemeente is geproduceerd minus elders ingekochte goederen en diensten, overschreed voor het eerst de grens van 13 miljard euro en was 3,5 procent hoger dan in 2015. Vooral de sector nijverheid en energie, waaronder de industrie, groeide relatief hard; de toegevoegde waarde nam toe met 8,2 procent. Gemiddeld voor heel Nederland groeide deze sector met 2,7 procent. Eindhoven heeft in zijn economie relatief veel high-tech industrie.

De commerciële dienstverlening groeide met 2,4 procent nagenoeg hetzelfde als hun sectorgenoten in de rest van Nederland. De niet commerciële dienstverlening (zoals zorg, overheid en onderwijs) en de landbouwsector in Eindhoven groeiden minder sterk dan het Nederlandse totaal.

Ook in 2015 groeide de toegevoegde waarde in Eindhoven sterker dan Nederland als geheel (3,5 procent tegenover 1,6 procent). De toegevoegde waarde van de sector nijverheid en energie steeg toen met 7,0 procent in de gemeente Eindhoven tegen gemiddeld 0,4 procent voor heel Nederland. Ook de commerciële dienstverlening liet met 3,1 procent een iets grotere groei zien dan de totale commerciële dienstverlening in Nederland (2,8 procent).

 
De economie van stedelijke gebieden groeit meestal harder dan de Nederlandse economie omdat daar sectoren met een relatief kleine toegevoegde waarde zoals landbouw, bosbouw en visserij en niet-commerciële dienstverlening minder vertegenwoordigd zijn. Ook voor de gemeente Eindhoven is dit het geval.

De sector commerciële dienstverlening draagt relatief het meeste bij aan de bruto toegevoegde waarde van zowel Nederland als Eindhoven. De sterk groeiende nijverheid en energiesector maakt in Eindhoven een relatief groter deel uit van de economie dan gemiddeld in Nederland. De niet-commerciële dienstverlening (zoals zorg, overheid en onderwijs) maakt juist relatief een kleiner deel uit.

De relatief sterke economische groei in Eindhoven en de omliggende gebieden is ook zichtbaar op de arbeidsmarkt. De werkloosheid in de gemeente Eindhoven daalde naar 6,8 procent in 2016. In 2015 was nog 8,1 procent van de Eindhovense beroepsbevolking werkloos. De daling van het werkloosheidspercentage in 2016 was sterker dan landelijk gemiddeld. Het werkloosheidspercentage ligt nog wel hoger dan het Nederlandse werkloosheidspercentage van 6,0 procent. Dat komt door de hoge conjunctuurgevoeligheid van deze regio, waarbij Eindhoven relatief meer last heeft van economische tegenslagen, maar ook weer sneller herstelt bij een groeiende economie.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Bedenken én maken
Lees meer.

Contact

030 6053344                                   
info@metaalunie.nl