U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Door de economische groei is er eindelijk weer meer werk bij maakbedrijven en is er meer arbeid nodig om aan alle vraag te kunnen voldoen, ondanks de trend naar productieautomatisering en digitalisering. De krapte op de arbeidsmarkt neemt merkbaar toe. De aandacht gaat dan meteen uit naar het beroepsonderwijs, waar de instroom van aankomende vakmensen vandaan moet komen. En dan blijkt dat het beroepsonderwijs onvoldoende technici opleidt om aan de vraag te voldoen.

Techniek is tegenwoordig overal om ons heen te vinden en het gebruik van allerlei innovatieve technische producten is normaal. Ook in de industriële productie is techniek onmisbaar. Techniek staat voor een baan. En toch kan techniek nog steeds meer instroom gebruiken. Het samenwerkingsverband van beroepsonderwijs en bedrijfsleven, SBB, is gestart met een campagne om leerbedrijven te promoten, waarbij vooral op de techniek wordt ingezoomd. Via de confronterende slogan ‘de staat verbiedt bezit magnetron in combinatie met wasmachine vanwege het gebrek aan techneuten’ wordt de aantrekkelijkheid van werken in de techniek gepromoot. En in een ludieke video verzuchtte cabaretier Pieter Derks vorige week dat Nederland 20.000 communicatie experts telt, maar helemaal niemand die een lekkende kraan kan repareren.

Maar de vraag is of dit voldoende is om meer technici op te leiden? Als technieksectoren zijn we via Techniekpact en TechniekTalent hard bezig om techniek onderdeel te laten zijn van het lesprogramma op basisscholen, om zo techniek op jonge leeftijd al als uitdagend onder de aandacht te brengen. Bij de vervolgopleiding zou een technische opleiding dan een goede optie zijn. Maar hier zit een grote uitdaging. Het VMBO heeft een slecht imago en techniek wordt steeds minder aangeboden door die scholen. Bij de doorstroom naar het MBO levert dit minder leerlingen op die kiezen voor een technische beroepsopleiding en de leerlingen die wel voor deze beroepsopleiding kiezen hebben minder technische kennis. 

Als Metaalunie pleiten wij voor een revival van het technisch praktijkonderwijs. Een vak leren moet weer mogen. Zelfs staatssecretaris Dekker zei onlangs in de Tweede kamer dat het een misverstand is dat algemeen vormend onderwijs de best mogelijke weg is tot een goede positie op de arbeidsmarkt. “Als een kind naar vakonderwijs mag, zou het blij mogen worden en trots mogen zijn.” En daar zit de crux van de discussie. Het gaat niet alleen om het imago van techniek, maar om het imago van een vak mogen leren. 

Jos Kleiboer

Directeur Beleid

 

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Ruimte voor het mkb
> Lees meer.

Contact

030 6053344                                   
info@metaalunie.nl