U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Vakkracht blijft schaars
“Het is hartstikke moeilijk om aan gekwalificeerd personeel te komen. We hebben te maken met vergrijzing. Bovendien zien we werk terugkeren naar Nederland. Ook dat zet druk op het personeelsbestand.” Dit zegt Anne Marie Heij, beleidssecretaris onderwijszaken Koninklijke Metaalunie in een artikel van de Telegraaf van vandaag dat ingaat op het tekort aan vakkrachten.

Vooral in de bouw, techniek en de metaalsector luiden bedrijven de noodklok, zo meldt de Telegraaf. Het UWV waarschuwt zelfs dat de groei bij bedrijven onder druk komt te staan als het tekort aan gekwalificeerd personeel blijft. De technische sector kampt al jaren met een tekort aan vakkrachten. Volgens Heij gaat het om een zeer complex probleem en doen de mkb’ers in de metaal er alles aan om meer jongeren voor een technische opleiding te laten kiezen. Momenteel staan er 6000 vacatures open. “Maar het lukt nog niet om jongeren enthousiast te krijgen”, zegt Heij.
Bij veel bedrijven gaat het personeelstekort nu al ten koste van de groei. Ondernemers proberen in sommige gevallen vakkrachten uit het buitenland te halen. Andere mkb’ers zetten alles op alles om werknemers zo snel mogelijk om te scholen. „Maar iemand die in de mkb-metaal wil werken, moet wel affiniteit hebben met techniek”, aldus Heij in de Telegraaf.

SBB
De sector zelf zet ook alle zeilen bij. Beroepsonderwijs en bedrijfsleven verenigd in SBB lanceren een mediacampagne om zo veel mogelijk studenten te koppelen aan openstaande leerbanen. Gedurende de campagne gaat SBB via radiospotjes en sociale media op zoek naar gemotiveerde studenten die graag in de beroepspraktijk een vak willen leren. Koninklijke Metaalunie zal samen met SBB bij haar lidbedrijven in Gelderland en Overijssel de BBL-plaatsen voor de verspaners extra onder de aandacht brengen.

De veranderende arbeidsmarkt heeft het mbo hard nodig. Op dit moment zijn 25.000 leerbanen beschikbaar op stagemarkt.nl. Het liefst willen ze die natuurlijk allemaal invullen. De Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) is voor veel studenten in het mbo dé weg naar een goede opleiding én naar een betaalde baan. Maar liefst tachtig procent van de BBL-studenten gaat immers aan de slag bij het bedrijf waar hij of zij stage liep. Juist nu, in tijden van aantrekkende economische groei, terwijl sectoren als de bouw, techniek en zorg schreeuwen om meer mensen, kunnen we via deze leerweg aan die vraag tegemoet komen. Dit is goed voor bedrijven, voor scholen, maar het belang­rijkst nog, voor de studenten. Een deel daarvan vindt zelf of via de onderwijsinstelling een leerbaan.

Vind een Leerbaan die bij je past
Iedereen die belangstelling heeft voor een leerbaan wordt via de tijdelijke webpagina 25000leerbanen.nl naar stagemarkt.nl geleid. Als iemand niets passends kan vinden, kunnen contactgegevens worden achtergelaten en biedt SBB hulp aan.Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Ruimte voor het mkb
> Lees meer.

Contact

030 6053344                                   
info@metaalunie.nl