U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Bbp en export groeien
Volgens de eerste berekening van het CBS, is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is vooral te danken aan de investeringen. Het bbp groeit al 12 kwartalen achter elkaar. Volgens de eerste berekening was het bbp 3,4% groter dan in het eerste kwartaal van 2016; de hoogste groei sinds 2008. De groei is breed gedragen; meer uitvoer, meer investeringen en meer consumptie. Het eerste kwartaal van 2017 telde wel 2 werkdagen meer dan het eerste kwartaal van 2016. Hiervoor gecorrigeerd bedraagt de groei van het bbp 2,8%.

De industrie produceerde meer dan een jaar eerder. De groei was de hoogste na het eerste kwartaal van 2011. In het eerste kwartaal van 2017 groeide vooral de productie van machines, transportmiddelen en chemische producten.Export groeit gestaag door
Het volume van de goederenexport was in maart 6,5 procent groter dan in maart 2016. De groei was hiermee iets groter dan in februari, toen de export met bijna 5 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder. In maart 2017 groeide vooral de export van transportmiddelen, metaalproducten en chemische producten. De uitvoer van aardgas was daarentegen veel lager dan een jaar eerder. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder. Het importvolume was in maart 7 procent groter dan een jaar eerder. 

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei gunstiger dan in maart. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. In de radar van mei is vooral het Duitse producentenvertrouwen verbeterd ten opzichte van maart. Ook de ontwikkeling van de Duitse industriële productie was een stuk gunstiger. De ontwikkeling van de reële wisselkoersen was daarentegen minder gunstig. Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl