U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Met ingang van 1 april is in Duitsland een herziene uitzendwet (Arbeitnehmerüberlassungsgesetz, AÜG) in werking getreden. Er gelden een aantal nieuwe regels inzake gelijke betaling en gelijke behandeling voor uitzendkrachten. 

Uitzenden van personeel is vergunningplichtig in Duitsland
Het uitzenden van personeel is in Duitsland per definitie een vergunningplichtige werkzaamheid. Dit moeten ook Nederlandse bedrijven bij hun activiteiten in Duitsland in acht nemen. Payrolling is naar Duits recht trouwens ook uitzenden. De vergunningplicht geldt ook binnen een concern. Doorlenen is niet geoorloofd. Het uitzenden in de bouw, het zo genoemde Bauhauptgewerbe, is in principe niet toegestaan. Duitse bedrijven was het al langer bekend: je mag geen uitzendkrachten in het zogenoemde Bauhauptgewerbe aan het werk zetten, dus in de klassieke bouwbranches zoals betonbouw en metselarij.

Maar buitenlandse vennootschappen, die in de Duitse bouw projecten met uitzendkrachten uitvoeren, hoefden tot nu toe nooit sancties hieromtrent te vrezen. De Bundesagentur für Arbeit stelde tot dusver steeds, dat als een Nederlandse inlener uitzendpersoneel van een Nederlandse uitzendpartij mee naar Duitsland neemt, dit geen probleem oplevert. Dat het in feite niet is toegestaan, is vermeld in artikel 1b van de uitzendwet. Die is al sinds jaren van toepassing en tot nu toe ook nooit gewijzigd. De enige wijziging die de zaak heeft ondergaan, is dat de Bundesagentur für Arbeit de zaak sinds 2015 anders interpreteert. 

Wat nu nieuw is, is dat na 9 maanden de uitgezonden werkkrachten vallen onder de equal pay/equal treatment-regelingen van het AÜG. Dit is vooral relevant als u voor langere tijd personeel uitleent als bedrijf (payrolling), of gebruik maakt van een uitzendbureau.

Meer hierover? Lees het hele artikel op de website van Strick Advocaten. 
Dienstverlening van Strick? Metaalunie heeft een samenwerking met Strick. Neem contact met ons op voor advies over uitzenden naar Duitsland en een eventuele doorverwijzing. 

Contact Secretariaat van het team Ondernemen, Economie en Fiscaliteit: Bedrec@metaalunie.nl of Adviseur Internationaal ondernemen, mw. Voorhuis, voorhuis@metaalunie.nl, of T: 030-6053344.

Zie ook: webdossier werken in Duitsland in de Kennisbank IO.


Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Girlsday
> Lees meer.