U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nederland verdiende in 2015 bijna 21 miljard aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is bijna 10 procent van de totale exportverdiensten. Bijna 200 duizend voltijdbanen hangen samen met de export naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt het CBS in de nieuwste Internationaliseringsmonitor, de eerste van 2017. Deze kwartaalpublicatie is gewijd aan de economische betrekkingen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland exporteerde in 2015 voor circa 561 miljard euro aan goederen en diensten. De Nederlandse economie verdiende hier 214 miljard euro mee (toegevoegde waarde). Bijna 10 procent, 21 miljard euro, kwam tot stand dankzij de export naar het Verenigd Koninkrijk. In 2010 was dit nog 17 miljard euro, ruim 9 procent van de totale exportverdiensten in dat jaar. Daarmee is het belang van de export naar het Verenigd Koninkrijk tussen 2010 en 2015 iets toegenomen. Het Verenigd Koninkrijk is de tweede belangrijkste exportpartner voor Nederland, ná Duitsland, maar vóór België.

Ongeveer 60 procent van deze verdiensten komt tot stand door de goederenexport. De overige 40 procent wordt verdiend met de export van diensten. Deze verhouding is vrijwel onveranderd in de afgelopen zes jaar. Wel is Nederland in deze periode (relatief en absoluut) meer aan de wederuitvoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk gaan verdienen. Tussen 2010 en 2015 groeide de wederuitvoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk twee keer zo hard als de export van eigen makelij. In 2015 leverde de wederuitvoer van bijvoorbeeld medicijnen, chemische producten, smartphones en andere elektronica naar het Verenigd Koninkrijk de Nederlandse economie circa 2,76 miljard euro op.


In 2015 waren ruim 2 miljoen voltijdsbanen te relateren aan de export van goederen en diensten. Bijna 10 procent van deze voltijdsbanen zijn gemoeid met de export naar het Verenigd Koninkrijk. De meeste banen hangen samen met de goederenexport, maar ook hier neemt het belang van de wederuitvoer toe.

Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

15000 mijlpalen

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl