U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details

De laatste tijd krijgen wij met enige regelmaat vragen van leden over het gebruik van illegale software. Vaak is dit naar aanleiding van een brief of e-mail van een softwareleverancier waarin aangegeven wordt dat hij heeft vastgesteld dat op een of meerdere computers illegale software of een illegale kopie is aangetroffen.

Een softwareleverancier kan (vanwege zijn auteursrechten) exclusief bepalen wie zijn software mag gebruiken en bezitten. Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor het hebben van alle benodigde softwarelicenties op de computers van het bedrijf.

U kunt dan ook door de softwareleverancier aangesproken worden zodra op één van uw computers illegale software is geconstateerd. Het is daarbij niet van belang wie (bijvoorbeeld een stagiair) de software heeft geïnstalleerd. Evenmin is belangrijk of u de software heeft gebruikt. In deze situatie kunt u eigenlijk niets anders doen dan in gesprek gaan met de softwareleverancier om tot een (aanvaardbare) oplossing te komen. In het meest gunstige geval zal de softwareleverancier genoegen nemen met uw mededeling dat u de noodzakelijke licenties gaat aanschaffen of al heeft aangeschaft. U kunt dit echter niet afdwingen en bent afhankelijk van de wensen van de softwareleverancier. Niet zelden zal daarom alsnog een (extra) licentie moeten worden aangeschaft, een boete moeten worden voldaan of een onderhoudscontract moeten worden aangegaan.

Komt u uiteindelijk niet tot overeenstemming met de softwareleverancier over een oplossing voor de auteursrechtinbreuk, dan zal hij vermoedelijk naar de rechter stappen. Over het algemeen wordt dan een licentievergoeding gevorderd over de tijd dat de software aantoonbaar op uw computer heeft gestaan alsmede een aanvullende boete. Hoewel in de rechtspraak verschillend wordt geoordeeld over de hoogte van de aanvullende boete, zijn er veel uitspraken bekend waarbij een boete van tweemaal de waarde van licentie wordt toegewezen.

Wij adviseren u daarom om na ontvangst van een brief van een softwareleverancier in gesprek te blijven met de softwareleverancier om te onderhandelen over een oplossing.

Ter voorkoming van een dergelijke situatie kan het geen kwaad om van tijd tot tijd uw personeel te attenderen op de potentiële nadelige gevolgen van het gebruik van illegale software. Ook kunt u eventueel met uw systeembeheerder de mogelijkheden bespreken om de (gebruiks)rechten van uw personeel te beperken.

Voor meer informatie en/of specifieke situaties kunt u altijd contact opnemen met een van onze bedrijfsjuridisch adviseurs,
030–605.33.44 of bj@metaalunie.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Girlsday
> Lees meer.