U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Het lijkt er op dat het praten over het mkb eindelijk omgezet wordt in rekening houden met het mkb! Dat lijkt een nuance, maar er ligt een wereld van verschil tussen. Het kabinet gaat nu op korte termijn de mogelijkheden voor een aparte mkb-toets voor regelgeving onderzoeken. Een pleidooi dat wij namens het MKB-metaal al jarenlang houden. Think small first, ofwel denk vanuit het mkb-bedrijf, dan kunnen grotere bedrijven er ook mee uit de voeten.

Jacques Monasch heeft, als één van zijn laatste daden namens de PvdA-fractie, een door de hele Tweede Kamer aangenomen motie ingediend, waarin het kabinet wordt aangezet om een mkb-toets of mkb-statuut te onderzoeken. Op grond van die motie moet het kabinet de Tweede Kamer voor 1 februari 2017 informeren over de resultaten van dat onderzoek, zodat die na de verkiezingen kunnen worden betrokken bij de formatie van een nieuw kabinet. Vanuit MKB-Nederland wordt al hard gewerkt aan voorstellen voor zo’n mkb-toets. Voorzitter Michaël van Straalen pleitte onlangs nog hartstochtelijk voor een aparte status voor het midden- en kleinbedrijf, omdat veel wet- en regelgeving niet werkbaar is in de praktijk van kleinere bedrijven. En dat terwijl ruim 95% van de bedrijven minder dan 25 werknemers heeft! Breed, ook politiek, wordt erkend dat het mkb de grootste en belangrijkste banenmotor is, die moet worden beschermd en gestimuleerd, in plaats van tegengewerkt.

Vanuit de praktijk van onze leden herken ik dit duidelijk. Voortdurend worden wij geconfronteerd met regelgeving die niet goed werkt of slecht uitvoerbaar is voor een kleiner bedrijf. Dit zien we niet alleen in het arbeidsrecht of bij de loondoorbetaling bij ziekte, maar bijvoorbeeld ook in subsidietrajecten, waar de administratieve lasten te hoog zijn of de financiële drempels een belemmering vormen. Hier valt nog een wereld te winnen, want ondanks de lastige dagelijkse regeldruk is het mkb onmisbaar voor de Nederlandse economie. Het zou echter nog mooier zijn wanneer het mkb dánkzij een goedwerkende mkb-toets nog meer kan bijdragen aan de Nederlandse economie. Vanuit Metaalunie denken we hier graag over mee.

Jos Kleiboer,

directeur Beleid

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl