U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afgelopen week organiseerde ons technologieplatform Teqnow een drukbezochte sessie over Quick Response Manufacturing, oftewel QRM. Onder andere de grondlegger van QRM, de Amerikaanse professor Rajan Suri, was te gast. Aansluitend wist het bedrijf Bregil een heel duidelijk beeld neer te zetten over QRM in de praktijk. Een inspirerende bijeenkomst met een andere kijk op produceren, niet zoveel mogelijk, maar zo effectief mogelijk produceren staat centraal.

De kern van QRM zit in de factor tijd. Het draait om het verkorten van de totale doorlooptijd, van offerte tot aflevering. Technisch gesproken gaat het om het verkleinen van wachttijden, waarbij niet aan het product wordt gewerkt. Een werkwijze die leidt tot effectief produceren, zonder (te)veel voorraad, wachtrijen aan half afgemaakte producten op de werkvloer of chaos door elkaar kruisende spoedopdrachten of nog meer spoed opdrachten. Deze manier van produceren vergt een hele andere denkwijze dan de traditionele en daar zit ook het grootste afbreukrisico. Als je blijft denken in de laagste kostprijs per handeling in plaats van de kortst mogelijke doorlooptijd van het hele product, dan lukt het niet om QRM succesvol in te voeren. Lukt het wel, dan blijkt dat de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid toeneemt en de winstgevendheid flink verbetert, omdat veel indirecte en onnodige kosten én tijd uit het productieproces worden verwijderd.

Als Koninklijke Metaalunie vinden we aandacht voor slim produceren belangrijk. Het gaat niet alleen om het bedenken van nieuwe producten of toepassingen, maar juist ook om het slim produceren van producten en halffabricaten. Door dit goed te doen, kunnen we als Nederland onze positie op de wereldmarkt handhaven, of misschien zelfs wel uitbreiden, ook al blijft het altijd een lastige strijd met lage lonenlanden. De komende maanden blijft dit thema centraal staan, bijvoorbeeld als thema voor de Metaalunie Award. De inschrijvingen voor de Smart Manufacturing Award, die in maart volgend jaar wordt uitgereikt, lopen goed, wat aangeeft dat het onderwerp leeft bij onze achterban. Aandacht besteden aan slim produceren loont. Er zijn wat dat betreft vele wegen die naar Rome leiden. Het belangrijkste is dat ondernemers een bewuste keuze maken in de manier van produceren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de beschikbare technologieën. De concurrentie is groot, maar door slim te produceren kan een bedrijf het verschil maken, juist ook in Nederland!

Jos Kleiboer

Directeur Beleid

 

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie
Metaalunie
Winterklaar

Lees meer
Contact

Contact

030 6053344
info@metaalunie.nl