U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details

In eerste instantie lijkt metalen gietwerk in niets op kaas. Toch hebben ze een ding gemeen. Namelijk dat er insluitingen, zoals onbedoelde luchtbellen, kunnen ontstaan. TNO heeft de afgelopen jaren voor de kaasindustrie met succes een industriële 3D X-ray scanner ontwikkeld voor de kwaliteits-bepaling van kazen om onvolkomenheden en luchtbellen te lokaliseren. De opgedane kennis hebben ze recent toegepast bij een aantal metaalgieterijen voor analyse op met name inwendige defecten/onvolkomenheden bij gietstukken. Op 13 oktober zal TNO in samenwerking met de branchegroep MGB de resultaten van het project presenteren aan alle geïnteresseerde gieterijen in Nederland.

 

Het onzichtbare zichtbaar maken

Producten, waaronder metalen gietstukken, worden veelal op uitwendige eigenschappen beoordeeld. Hierbij worden dus zaken die of net onder het oppervlak liggen of zich geheel in het inwendige liggen niet opgemerkt. Bij toepassing van producten met inwendige defecten/onvolkomenheden kunnen dus later bij de bewerking van deze producten problemen ontstaan. Dit kan zich uiten in niet deugdelijke constructies, of producten die na het bewerken visueel niet aan de eisen voldoen. Toepassing van 3D röntgen kan hiervoor een oplossing kunnen bieden. Met deze techniek is het namelijk mogelijk om in-line, dus tijdens het productieproces, het inwendige van producten te screenen op mogelijk aanwezige scheuren of luchtinsluitingen.

 

Voor alle gieterijen

Het MKB is een belangrijke drijfveer voor de Nederlandse economie. TNO heeft als missie om innovatie in Nederland te stimuleren en heeft daarom een apart programma om het MKB te ondersteunen. De unieke en multidisciplinaire kennis van TNO maakt het, gestimuleerd door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, mogelijk om voor het MKB innovaties te starten.

 

Binnen het MKB Technology Cluster heeft TNO met succes de afgelopen jaren een aantal ontwikkelingstrajecten uitgevoerd, met als resultaat dat er röntgensystemen voor de tuinbouw- en voedingsmiddelensector commercieel op de markt verkrijgbaar zijn. Dit zijn o.a. de tulpenbollenscanner en de 3Dkaasscanner.

 

In de afgelopen periode heeft TNO samen met een aantal MGB gieterijen, zoals Donk Industries BV uit Lopik en Wolders’ Metaalgieterij uit Steenbergen maar ook met Nefit Industrial uit Deventer, de opgedane expertise getoetst en toegepast in het gietproces bij de metaalgieterijen.

 

Presentatie 13 oktober

Voorwaarde bij een Technology Cluster project is dat de opgedane kennis beschikbaar wordt gesteld aan de Nederlandse industrie. Vandaar dat TNO op 13 oktober a.s. de resultaten van het project zal presenteren. Deze presentatie vindt plaats in het Postillion Hotel in Deventer en is gratis toegankelijk is voor alle Nederlandse gieterijen.

 

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering van MGB zijn ook niet-leden vanaf 14.30 tot 17.00 uur van harte welkom om deel te nemen aan het resterende programma. Na de presentatie volgt een introductie van Nefit Industrial.

 

Na de ALV en presentaties hebben we Nefit Industrial als deelnemer aan het onderzoekstraject bereid gevonden om de deuren voor alle aanwezigen te openen. Nefit Industrial is de industriële toeleverancier van seriegietwerk in wit smeedbaar gietijzer en verzorgt verspanende- en niet-verspanende bewerkingen aan het gietwerk en de assemblage van samengestelde producten.

 

Aanmelden bijeenkomst

Bent u metaalgieter en geïnteresseerd in de resultaten van het onderzoekstraject, meld u dan aan via mgb@metaalunie.nl of neem contact op met het secretariaat van MGB via 030-6053344.

> Naar het persbericht

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Samen in Europa
> Lees meer.