U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Koninklijke Metaalunie herkent de uitkomst van Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor, uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat het innovatievermogen van Nederland afneemt. Om dit te doorbreken moet er geïnvesteerd worden. “En daar ligt een probleem. Voor die investering is financiering nodig en als het eigen vermogen door de laagconjunctuur kleiner wordt, komt de ondernemer sneller bij een bank terecht. Als die niet thuis geeft, wordt de investeringsmogelijkheid ook kleiner”, zegt Metaalunievoorzitter Fried Kaanen. “Vandaar ook dat Metaalunie hier op blijft hameren bij overheid en banken.”

Het is geen geheim dat ondanks allerlei stimulansen vanuit de overheid er moeilijk geld te vinden is voor investeringen. Door de langdurige laagconjunctuur is het vet op de botten van de MKB-ondernemer flink afgenomen meent Kaanen. “Hoe moeten die investeringen dan worden gedaan? Grotere concerns hebben vaak een R&D pot, het MKB heeft dat nauwelijks. Ook is het MKB-metaal vaak afhankelijk van opdrachten van het grootbedrijf. De Nederlandse overheid moet er van doordrongen worden dat de Nederlandse economie niet zonder een gezonde maakindustrie kan. Het MKB-metaal vervult daarin een cruciale rol en wordt vaak genoemd. Maar er moet meer mét het MKB-metaal worden gesproken dan over het MKB-metaal. Voorbeeld hiervan is de kredietverlening door banken aan het MKB. Hele gewone, productieve bedrijven hebben juist nu behoefte aan financiering, maar kunnen daar nauwelijks aan komen. Metaalunie is daarom de afgelopen weken in gesprek gegaan met de Nederlandse Vereniging van Banken om de kredietbehoefte van ‘gewone’ MKB-metaalbedrijven toe te lichten”, aldus Kaanen.

Om het innovatievermogen van Nederland te verbeteren moet volgens Kaanen eerst de economie aantrekken zodat er weer geld beschikbaar is. “Of we moeten vanuit de beperkte reserves gaan investeren met heel veel bedrijfsrisico”, zegt Kaanen. “De overheid heeft hier een belangrijke rol om ondernemers te steunen die dat risico willen nemen. Het innovatiefonds van BMKB is daar een stap in, maar wordt door banken te weinig toegepast. Banken beoordelen bedrijven tegenwoordig ook op hun kennis over technologische ontwikkelingen. Het zou dan ook goed zijn als bedrijven zich meer gaan verdiepen in technologische ontwikkelingen. Dat staat nog los van innoveren. Er zijn zoveel kansen in de markt rond bijvoorbeeld Smart Industry. Er is sprake van een bedreiging als we er niet snel mee aan de slag gaan, maar het is vooral ook nog steeds een kans als we dat nu doen. Wij noemen dat de ‘Toeleverancier van de Toekomst’. Koninklijke Metaalunie gaat haar leden hierbij helpen”, aldus Kaanen.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Oude waarden
> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl